loader

SONDA

Kto prezydentem Głogowa?

LOGO SLD

15 kwietnia 1999 r. powołano Sojusz Lewicy Demokratycznej, z koalicji lewicowych ugrupowań powołano partię polityczną, na jej czele stanął przewodniczący SdRP Leszek Miller.

Koalicja Sojusz Lewicy Demokratycznej powstała 16 lipca 1991 roku. Początkowo SLD był koalicją kilkudziesięciu partnerów – partii politycznych, związków zawodowych, organizacji społecznych. Wśród nich najważniejszą rolę odgrywały Socjaldemokracja Rzeczypospolitej Polskiej (SdRP) i Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych (OPZZ). SLD wygrał wybory parlamentarne w 1993 roku i dokonał socjalnej korekty neoliberalnej polityki pierwszych lat transformacji. Na czele lewicowych rządów stali Józef Oleksy i Włodzimierz Cimoszewicz. W 1995 roku Aleksander Kwaśniewski – przewodniczący SdRP – został wybrany Prezydentem RP i jako jedyny polityk po 1989 roku pełnił urząd głowy państwa przez dwie kadencje. Głównym osiągnięciem SLD w latach 90. było przyjęcie w ogólnonarodowym referendum Konstytucji z 2 kwietnia 1997 roku. Przewodniczącymi Konstytucyjnej byli politycy Sojuszu i to oni wypracowywali kompromis z innymi siłami politycznymi chcącymi budować Polskę nowoczesną i otwartą. Konstytucja z 1997 roku gwarantuje szereg praw obywatelskich, w tym prawo do bezpłatnej edukacji i opieki zdrowotnej. Gwarantuje ona również obowiązywanie, najbardziej demokratycznej, pięcioprzymiotnikowej ordynacji wyborczej w wyborach do Sejmu.

Partia SLD swoje największe zwycięstwo odniosła w koalicji z Unią Pracy, w wyborach parlamentarnych w 2001 roku. Leszek Miller został premierem koalicyjnego rządu. Głównym jego celem było zakończenie rokowań akcesyjnych z Unią Europejską, które – na skutek zaniedbań poprzedniego prawicowego rządu – były opóźnione. Premier Miller z sukcesem zakończył rokowania akcesyjne na szczycie w Kopenhadze w grudniu 2002 roku. Rząd SLD zorganizował skuteczną kampanię informacyjną, która zachęciła Polaków do powiedzenia „Tak” członkostwu Polski w Unii Europejskiej. Po raz jedyny w historii w ogólnokrajowym referendum wzięła wówczas udział ponad połowa uprawnionych do głosowania.

Od 2005 roku SLD znajduje się w opozycji do prawicowych rządów. Najważniejsze postulaty SLD to ochrona godności pracowników, zapewnienie obywatelom powszechnego dostępu do usług publicznych (zdrowie, edukacja) i ochrona świeckiego charakteru państwa.

Więcej w naszym statucie >>> PDF: Statut_2016.pdf